Een aangroeiwerende verf kiezen voor uw jacht

Een ouder wordende “dokrat” vertelde me eens dat goedkope latex huisverf net zo goed werkt als dure aangroeiwerende verf voor de zee op de bodem van je boot: je brengt de latex aan en ongeveer een maand later is het volledig vervuild met algen, gras en zeepokken – precies zoals dure antifouling voor de scheepvaart.

De grap is natuurlijk belachelijk. Het belicht echter wel een belangrijke waarheid. Tenzij u een aangroeiwerende verf voor de scheepvaart zorgvuldig kiest en ervoor zorgt dat deze correct wordt aangebracht, kunt u uzelf net zo goed een hoop geld besparen door gewone huisverf te gebruiken.

Het vervaardigen van een bodemcoating voor jachten die aangroei tegengaat en die tegelijkertijd praktisch aan te brengen, redelijk duurzaam en niet onbetaalbaar is, is een zeer complexe aangelegenheid. Verf- en chemische bedrijven zoals Interlux, Pettit en Z-Spar hebben zeer aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten aan het probleem besteed, met als resultaat dat er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan aangroeiwerende bodemcoatings is waaruit gekozen kan worden. Helaas, naarmate het aantal beschikbare opties is toegenomen, neemt ook de onzekerheid en angst bij de consument toe. Inderdaad, veel schippers en zeilers kijken nu met trillende besluiteloosheid naar de toonbank van de zeeverf, terwijl gruwelijke visioenen van sluipende zee-crud in hun hoofd dansen.

Wauw! Ontspannen. Of u nu een Hatteras-motorjacht, een Grand Banks-trawler of een Bertram-converteerbare sportvissersboot heeft, u kunt uw zorgen over de bodemverf verlichten door te kijken naar wat aangroeiwerende coatings zijn, hoe ze zijn geformuleerd, hoe ze werken (en niet werken), waarom ze zoveel kosten als ze doen, en hoe u er een kunt kiezen die het beste bij uw behoeften past.

Aangroeiwerende coatings voor jachten zijn gespecialiseerde formuleringen waarvan de primaire functie is om

de groei van zeedieren en -planten op een schip onder water vertragen of voorkomen

oppervlakken. Deze coatings bereiken dit door de betrokken organismen te vergiftigen en/of een omgeving te verschaffen die anderszins ongunstig is voor de aanhechting en groei van genoemde gruwelijke zeedieren en planten. De bestanddelen van alle verven, inclusief

antifoulingverven, onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: 1) een medium of bindmiddel, 2) pigment en 3) oplosmiddel.

Het medium (of “bindmiddel”) creëert de basiscoatingfilm. Na aanbrengen verandert het door een chemische reactie van vloeibare vorm in een vaste film. Pigmenten worden in het medium gesuspendeerd en voegen gespecialiseerde eigenschappen toe, zoals slijtvastheid of antifouling

eigenschappen, aan de deklaagfilm. Oplosmiddelen zorgen voor controle van de viscositeit (stroom) van het mengsel en voorkomen dat het vloeibare medium voortijdig wordt omgezet in een vaste film.

In een aangroeiwerende verf worden in water oplosbare giftige pigmenten (in de branche “toxische stoffen” genoemd) vastgehouden in een medium of bindmiddel waardoor ze gecontroleerd kunnen worden afgegeven aan het water direct rond het onderwaterschipoppervlak van uw boot of jacht . Het is deze giftige, watergedragen laag die de groei van aangroeiende organismen op de romp en onderwateruitrusting ontmoedigt.

Tegenwoordig worden aangroeiwerende verven onderverdeeld in twee brede categorieën: 1) harde verven en 2) ablatieve coatings. Ablatieve coatings vallen verder uiteen in a) zachte verven, 3) b) copolymeren met gecontroleerde oplosbaarheid en polymeren met gecontroleerde uitputting, en c) zelfpolijstende copolymeren.

1. Harde aangroeiwerende verven zijn gevuld met biociden als onderdeel van het pigment, die uit de coating uitlogen wanneer deze in water wordt ondergedompeld. Deze aangroeiwerende coatings beginnen hun leven met een krachtige stoot, maar verliezen voortdurend aan kracht naarmate de biociden uit de verflaag worden uitgeloogd, totdat het niveau van biocide-afgifte zo laag wordt dat de aangroeiwerende coating onbruikbaar wordt. Omdat de verffilm van harde verven vrijwel intact blijft, zelfs nadat de aanwezige biociden zijn opgebruikt, resulteren herhaalde hercoatings, jaar na jaar, uiteindelijk in een te dikke aangroeiwerende verflaag die de neiging heeft te barsten en af te schilferen en in het algemeen een ergernis.

2. Ablatieve aangroeiwerende coatings zijn efficiënter dan harde coatings om biocide af te geven aan de watergrenslaag rond de ondergedompelde romp van een jacht. Ablatieve verffilms slijten letterlijk weg (eroderen) wanneer de waterstroom over de verffilm gaat. Er zijn echter verschillende manieren waarop een ablatieve coating kan wegslijten.

Related posts

Leave a Comment